Pamut zsinórfonal VS polisztirol zsinórfonal

0
979
polisztirol vs zsinorfonal

Az 5 mm-es standard pamut zsinórfonal és a töltetlen polisztirol zsinórfonal a két kedvenc horgolási alapanyagom. Több száz táskát készítettem már ezen csodás fonal típusok segítségével. Ha végigolvasod ezt a cikket, tisztában leszel a két fonal típus közötti alapvető különbségekkel, így magabiztosan tudsz dönteni amikor választasz a két fonal fajta között. Az öt szempont, melyben összevetem ezt a két jó barátot:

  1. Tisztíthatóság.
  2. Súly.
  3. Tartósság.
  4. Kezek kímélése.
  5. Horgolás minta.

Megjegyzés: a pontosság kedvéért tisztázzuk: standard pamut zsinórfonal alatt a polisztirollal töltött, pamutból fonatolt zsinórfonalat értem és a cikkben ezt hasonlítom össze a töltetlen polisztirol zsinórfonallal.

Tisztíthatóság

Imádom a pamut zsinórfonalat,mert egyszerűen bedobom a mosógépbe (természetesen fa és bőr kiegészítők nélkül) és patyolat tisztán veszem ki onnan. Nem kényes darab. Ám még így sem érhet a polisztirol zsinórfonal nyomába. Utóbbit ugyanis még összekoszolni is nehéz annyira, hogy mosógépért kiáltson. Ha szennyeződés éri, elég csak áttörölni, mert nem szívja be a koszt. A higiénia miatt persze olykor bedobhatod egy öblítésre, ám lehetőleg 30°C-nál magasabb hőmérsékleten ne mosd. 

Súly

A standard pamut zsinórfonal két rétegből áll: belül polisztirol töltet, kívül pedig fonatolt pamutszálak alkotják. 100 m kb. 450 g. Ezzel szemben a töltetlen polisztirol zsinórfonal mindössze fonatolt polisztirol szálakból áll össze, így a súlya is kisebb. 110 m 250-300 g-ot nyom. Ez a jelentős különbség főleg akkor érezhető és akkor számíthat, ha nagyobb méretű táskát horgolsz. Például ha három gombolyagot felemészt a minta, akár több, mint fél kiló is lehet a különbség! Ez már igazán jelentős. Főleg, ha egész nap cipeled, ugye?

Tartósság

Mindkét fonal típus rendkívül jól tartja a formáját, nem nyúlik, nem szakad. Tudtad, hogy két szál pamut zsinórfonallal elhúzhatsz egy Suzuki Swiftet is? 🙂 Ha ügyelsz arra, hogy tiszták maradjanak, hosszú évekig elkísér majd az adott táska vagy bármi más, amit készítesz belőlük.

Kezek kímélése

Ha szokott fájni a csuklód vagy a vállad horgolás közben, akkor mindenképp próbáld ki a polisztirol zsinórfonalat! A felülete csúszósabb, így szinte viszi a horgolótűt. Sokkal könnyebb vele horgolni, ami fontos szempont sajgó ízületekkel.

Horgolás minta

Ha részletesebb mintával dolgozol, a vékonyabb fonalnak jobban állnak majd, így ez esetben válaszd a töltetlen poliészter zsinórfonalat. (Ilyenkor akár a 3 mm-es pamut zsinórfonal is jó lehet.) Ha azonban kevésbé részletes a mintád és homogén felületet szeretnél a táskádnak, válaszd az 5 mm-es standard zsinórfonalat. Abban az esetben, ha a mintát hosszú szemekkel (pl egy sorral lejjebbről kell húzni a szálat, vagy három szemmel hátrébbról kell hurkolni) dolgozol, a hengeres pamut zsinórfonallal vastagabb anyagot kapsz, valamint a minta “nem fekszi ki magát”, ilyenkor mindenképpen a polisztirol zsinórfonalat válaszd.

Ha biztosra akarsz menni és jó minőségű zsinórfonalat szeretnél, látogass el a Magic Yarn fonal webáruházba!

- hirdetés -