Az öntözéstechnika jövője!

0
773
öntözéstechnika

Ami az öntözőrendszer kialakítását illeti, komoly átalakulással számolok! Szerintem az öntözéstechnika alkatrész eladását nagy mértékben befolyásolni fogja a házi kertekben egyre inkább újra teret nyerő veteményesek és konyhakertek öntözése és ezek speciális termék igénye. Ezek szerencsére már jelen vannak a piacon, de a nagy keresleti bumm hamar le fogja fogyasztani azokat a készleteket, amik nem készültek fel a hatalmas mennyiségi igényre!

Az öntözéstechnikai megoldások

Míg a hazai díszkertekben a gyep öntözése az elsődleges feladata az automata öntözésnek, ezért elsősorban az erre kifejlesztett spray és rotoros szórófej a leggyakoribb, valamint a spray ház és MP Rotátor fúvóka kombináció! Ezt az öntözéstechnika terminológiájával esőztető öntözésnek nevezzük! Ez a fajta öntözés nem a legideálisabb a konyhakertek vagy veteményeskertek növényei számára. Azonban a díszkertekben a növényágyások és sövények öntözésére hasznát csepegtető és tőöntöző technikák viszont igen jó kiindulópontot adnak a haszonkertek öntözőrendszerének a kialakításához!

A csepegtető cső kiváló megoldás a haszonnövények megöntözésére, aminek 33 cm/csepegtető perforáció van kialakítva, ahol jellemzően óránként 2 l vagy 4 l vizet ad le. Ez a vízmennyiség a csőtől több tíz centiméteres távolságon egyöntetűen átnedvesíti a talajt a csővel párhuzamosan haladó sávban. Akár a csepegtető csőről, akár az LPE cső gerincvezetékéről leágaztathatók cserjeöntöző, más néven tőöntöző gombák, amik kis karóval rögzíthetők az öntözendő növény tövénél és állítható literleadással bírnak. Ezeket a legtöbbször kapilláris csővel ágaztatjuk le. Ez a két megoldással gyakorlatilag le is tudjuk fedni a konyhakertek vagy veteményesek, bizonyos gyümölcsösök öntözésének a nagy százalékát!

Konyhakertek és veteményeskertek öntözése

Ahogyan a díszkerteknél, úgy a haszonkerteknél is alkalmazható az automatizált öntözéstechnika a megfelelő alkatrészek beépítésével! Nagyobb vagy bonyolultabb területeken vagy kialakításoknál az okos öntözéstechnika is alkalmazható, ami rendkívül precízióssá teszi az öntözőrendszert, gyakorlatilag a felhasználója részéről néha egy kis ellenőrzést igényel, de azt is inkább csak a miheztartás végett!

A vízmegtáplálás nyilván ebben az esetben is kulcskérdéssé válik! A legjobb, ha esővíz hasznosítással vagy kútvíz hasznosítással tudjuk összekötni az öntözőberendezésünket, amihez egy szivattyús gépészettel tudjuk elérni a megfelelő víznyomást és vízhozamot. Ha segítségre van szüksége az öntözéstechnika megtervezésében és kialakításban, akkor keressen bennünket! Állunk a rendelkezésére!

- hirdetés -