Mi az a surströmming, hol lehet venni Magyarországon?

0
133046
Surströmming hal konzerv

Nyáron a svédek erjesztett balti-hering konzerveket bontanak fel, és szabadtéri partikat rendeznek, hogy a friss levegőn fogyasszák az enyhén rothadó halat. Ez a fura szokás kezd terjedni mindenfelé, így Magyarországon is egyre többen keresik a „világ legbüdösebb ételét”, azaz a surströmming-et.

Svédországban a nyár beköszöntével az utazók a grillezett hús illata mellett valami különös szagot is érezhetnek a levegőben. Ez az évnek az a szakasza, amikor a svédek felbontják a surströmming (savanyú hering) nevű erjesztett balti heringkonzerveket. Ennek különleges „illatát” egyesek a nyitott szennyvízcsatornában rothadó tojások szagához hasonlítják. A surströmminget gyakran eszik a szabadban, kerti vagy balkonpartikon – mivel a bűz napokig megmaradhat.

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogyan vált a surströmming a svéd konyhakultúra részévé. A legszínesebb történet szerint a gyökerei a 16. századi svéd tengerészekhez nyúlnak vissza. A tengerészek kifogytak a sóból – amelyet általában az élelmiszerek tartósítására használtak -, és a heringhordóik kezdtek megromlani. Egy finn kikötőben eladták a romlott halat a helyieknek, de egy évvel később, amikor a tengerészek visszatértek, a finnek több romlott heringet kértek, mert annyira ízlett nekik. Ez arra ösztönözte a svéd tengerészeket, hogy maguk is kipróbálják, és több halat állítsanak elő.

A  surströmminget úgy készítik, hogy a heringet tavasszal, íváskor fogják ki, és hordókban tárolják körülbelül két hónapig. Az eljárás tulajdonképpen a fermentálás, hasonló a mi kedvenc kovászos uborkánkhoz. A részben erjedt heringet ezután konzervdobozokba töltik, hogy az erjedési folyamat folytatódjon. Hat hónap és egy év között, amikor a konzervdobozok az erjedési folyamat során felgyülemlett gázok miatt elkezdenek kidudorodni, a heringet Svédország szerte eladásra szállítják a boltokba.

A népszerű márkák közé tartozik a Röda Ulven és a Kallax, amelyek mindketten az 1940-es évek óta gyártanak surströmminget, valamint az 1954-ben alapított Oskars.

Fogyasztása

Miután felbontották (lehetőleg az asztaltól jó távol, a finnyásabbak folyó víznél külön lemossák), az erjesztett egész heringet  kicsontozzák, a duzzadt rózsaszín belsőségeket kihúzzák, és az erjedt húst apró szeletekre vágják. Ha túljutunk a bűzös szagon, sós, halas ízzel találkozunk, amely nem is olyan rossz, mint amilyen a szaga.

Surströmming hol lehet venni?

A surströmming a legtöbb svédországi szupermarketben kapható, bár a szuvenírként való vásárlás nehézkes lehet, mivel a nagy nyomás alatt álló konzervdobozok miatt több nagy légitársaságnál tilos a fogyasztása és szállítása.

Surströmming Magyarországon

Jelenleg hivatalosan nem lehet kapni Magyarországon, csak interneten keresztül lehet rendelni, illetve néha felbukkan pár doboz az internetes piactereken.

Surströmming ár

Az internetes rendelések esetén 49 dollárért elvileg ingyenes szállítással lehet rendelni, ami a jelenlegi 400 Ft körüli dollár árfolyamon 20 e Ft felett van, így cseppet sem számít olcsónak. Egyszerűbb egy svéd ismerőst megkérni, aki kocsival jön haza, hogy hozzon magával.
Sajnos a klíma változás miatt a svéd halászok alig fogtak az alapanyagul szolgáló halakból, így a piacon komoly hiány lépett fel. Az apróhirdetésekben, webshopokban már 10-12 e Ft közötti árakon is hozzá lehet jutni, amire sajnos az üzemanyag árak miatt megemelkedett szállítási díj is rájön. 
Tippünk a skandinavshop.hu: surströmming rendelés

Surströmming Kihívás, Surströmming Challange

Az utóbbi időkben népszerű party esemény, hogy kibontanak egy dobozzal és jóízű nevetések mellett megpróbálják megenni az amúgy borzalmasnak tűnő haldarabokat. Ennek a poén mellett lehet gyakorlati haszna is, kicsit Bear Grylls-nek érezhetjük magunkat . A mai világban sosem tudhatjuk mikor kényszerülünk legyőzni civilizációs szokásainkat és minden finnyásságot félretéve megenni azt, amit találunk. Így aki meg tudja enni a surströmminget, az valószínűleg bármit meg tud majd enni a jövőben.

Surströmming kihívás a Rádió 1 stúdiójában

A második videóból azt is megtudjuk, milyen a surströmming turmix és ki fogja meginni.

- hirdetés -