Mi a parkkarbantartás?

0
1102

Parkkarbantartás

A parkkarbantartás, vagy parkfenntartás magában foglalja a közparkok tisztaságát, biztonságát és működőképességét biztosító karbantartási tevékenységeket. Ez magában foglalja a fák metszését, a fűnyírást, a szemét eltakarítását, valamint a virágok és cserjék ültetését. A parkkarbantartás célja annak biztosítása, hogy a parkok kiszolgálják a lakosság igényeit.

 Áttekintés

A parkok nélkülözhetetlen elemei minden közösségnek, különösen szórakozás, pihenés és társasági találkozások alkalmával. Sokféle park létezik; némelyik játszótérrel és padokkal rendelkezik, míg mások természeti tájakkal és védett vadvilágokkal rendelkeznek. Típustól függetlenül a park karbantartása kulcsfontosságú a park tisztasága és biztonsága szempontjából.

Hogyan karbantartják a parkokat?

A parkkarbantartók felügyelik a park karbantartását. Virágokat és cserjéket ültetnek és tartanak fenn, peszticideket és műtrágyákat alkalmaznak, tisztítják a park létesítményeit, és gondoskodnak arról, hogy a park berendezései jó állapotban maradjanak. Például a dolgozók tavasszal megtisztíthatják az elhalt növényeket, a száraz leveleket és egyéb törmeléket. Negyedévente felügyelhetik az olyan berendezések karbantartását, mint a fűnyírók, metszőollók, öntözőrendszerek és pengék.

 Miért tartsuk tisztán a parkokat?

A tiszta parkok biztosítják, hogy a látogatók biztonságos és élvezetes környezetben legyenek pihenésre, találkozókra, piknikekre, kocogásra és egyéb célokra. Az alom és a falfirkák jelenléte a parkban elriaszthatja a látogatókat.

Példa a park karbantartására

A parkok esztétikai értékének megőrzése érdekében végzett karbantartási tevékenységek a következők:

 A lehullott levelek tisztítása.

 • A fű öntözése.
 • A talaj trágyázása.
 • Növények és fák metszése.
 • Fűnyírás.
 • Szemétszállítás.
 • A mellékhelyiségek tisztítása.
 • Graffiti eltávolítása.
 • Felszerelések, például játszóterek, piknikasztalok és padok ellenőrzése és javítása.
 • Az ösvények és utak tisztán tartása.

A fenti karbantartási feladatokon kívül a megnövelt megvilágítás csökkentheti a vandalizmus és a graffiti előfordulását. Ez segít annak biztosításában, hogy a parkok jó állapotban maradjanak, és a látogatók biztonságosabban érezzék magukat használatukkal.

A parkkarbantartók típusai

Mit csinál egy parkkarbantartó? A parkok karbantartói felelősek a parkok jó állapotának megőrzéséért. Biztonságos és tiszta létesítményeket biztosítanak a park természeti és kulturális erőforrásainak védelme mellett. A parkfenntartók különböző típusai a következők:

 Takarítók: Takarítják a park épületeit, piknik menedéket, mellékhelyiségeket és egyéb park létesítményeket. A parkban leégett izzókat is kicserélik.

 • Tájszakemberek: A táj szakemberei felügyelik a park növényeit. Virágokat és cserjéket ültetnek, pázsitot nyírnak, gyomokat távolítanak el, leveleket és törmeléket tisztítanak. Az öntözőrendszereket is kezelik, és műtrágyákat alkalmaznak a növényekre a kerítés és a jelzések karbantartása mellett.
 • Karbantartó technikusok: Karbantartást végeznek a park víz-, elektromos és HVAC rendszerein. Egyéb feladatok közé tartozik a tájképi szakemberek által használt berendezések és eszközök szervizelése.
 • Karbantartási felügyelők: Ők felelősek a parkkarbantartás tervezéséért és ütemezéséért. Szervezik a parkok fenntartásához szükséges erőforrásokat. Ebbe beletartozik a részvétel más típusú karbantartó munkavállalók felvételi folyamatában.

A helyi, állami és szövetségi kormányok a saját illetékességük alá tartozó parkfenntartókat foglalkoztatják a kormány bérszámfejtésén keresztül. Az önkormányzatokban ezek a dolgozók általában a parkok és a rekreációs osztályok alá tartoznak.

Ezeknek a személyzeteknek rossz időjárásban kell dolgozniuk, mivel karbantartási feladatokat végeznek mindenféle időjárási körülmények között. Emellett kiváló kommunikációs készségekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy kapcsolatba léphessenek a park látogatóival.

GYIK: Parkkarbantartás

Mi a különbség a park és a közös között?

A fő különbség a park és a közös között abban rejlik, hogyan használják őket. A park tevékenységei általában olyan szabadidős tevékenységekre korlátozódnak, mint a pihenés, piknik, kocogás és játék. A Commons viszont a nyilvánosság számára általános használatra készült. Még állatok legeltetésére is használhatók. Ezzel együtt a közös helyek manapság viszonylag ritkák az Egyesült Államokban; legtöbbjük park lett.

Mitől lesz park egy park?

A park természetes vagy ültetett táj kijelölt területe, amelyet emberi élvezetre vagy a természetes élőhelyek és az élővilág védelmére használnak. A tervezett felhasználás és a célközönség befolyásolja a park kialakítását. A gyermekek szabadidős parkjaiban általában játszótér található, míg a felnőtt parkokban gyalog- vagy kocogóút található.

 Miért van szükségünk parkokra?

A parkok teret biztosítanak a lakosoknak, hogy szocializálódjanak és kötődjenek a családhoz és a barátokhoz. A szabadidős tevékenységeknek fizikai és mentális egészségügyi előnyei is vannak . Ezenkívül a parkok védik a természetes ökoszisztémákat, fáik tisztítják a levegőt, és tanulási lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek az ökoszisztémáról.

Következtetés

A parkok karbantartása elengedhetetlen a tiszta, biztonságos és funkcionális parkok létrehozásához, amelyeket a lakók szívesen látogatnak és használhatnak. A kapcsolódó tevékenységek közé tartozik a park létesítményeinek takarítása, a száraz levelek és törmelék eltávolítása, valamint a törött park létesítményeinek és rendszereinek javítása.

Mindenféle zöldterülettel kapcsolatos munkák elvégzése egy helyen: https://zoldkoronagarden.hu/

 

- hirdetés -