Pierogi, egy lengyel finomság

0
256
pierogi

Ha nyár, akkor utazás, élmények gyűjtése, más nemzetek ételeinek megkóstolása. Minden országnak megvannak a saját kedvencei, amiket lehet ugyan utánozni, mégis az a legjobb, ha autentikus módon elkészített változathoz jutunk. Lengyelország egyik legnagyobb kedvence a pierogi, ami egy egyszerű, de nagyszerű, kiadós tésztaétel. A mi gombócunkhoz sokban hasonlító töltött tésztát félkör alakúra formázzák, de általában nem édes töltelékkel töltik meg, hanem sóssal. A tetejét pirított szalonnával szórják meg, ez a legkelendőbb változat. Aki Lengyelországba téved, annak kötelező megkóstolni a pierogit, de addig is lássuk, mit érdemes tudni róla!

Változatos töltelékek

A pierogi legnagyobb előnye, hogy szinte bármivel megtölthető, ami a család ízlésének megfelel. Szokták sertéssel, borjúval és marhával tölteni, de készülhet kacsával, csirkével vagy akár pulykával is. Jól illik hozzá a hal, a legkedveltebb közülük a heringes változat. Területi eltérések is vannak, egyes vidékeken csakis juhsajttal, míg máshol lencsével töltik meg, de kolbászos és zöldséges változat is előfordulhat. Kerülhet bele spenót, paradicsom, gomba, káposzta, sajt és fűszerek – tényleg szinte bármi szóba jöhet.

Fűszeres öntet

A forró vízben kifőzött tésztácskákat egyszerű öntettel szokás szervírozni. A legelterjedtebb a pirított szalonnás feltét, máshol egyszerűen egy kis olívaolajjal vagy olvasztott vajjal locsolják meg, esetleg tejföllel vagy natúr joghurttal tálalják. Szokás ilyenkor még frissen őrölt borssal, vagy egy kis zöldfűszerrel megszórni a tetejét, így még ízletesebb és mutatósabb az étel.

Az édes verzió

Azért a lengyelek sem vetik meg az édes ízeket, ám náluk nem lekvárral szokás megtölteni a tésztát, hanem friss gyümölccsel. Főként eperrel, áfonyával, de készítik barackkal és cseresznyével is. Erre aztán egy finom, édes szószt öntenek – csokoládészószt, karamellszószt, esetleg vaníliát. Manapság egyre népszerűbb a sós-karamellás változat is, ami rendkívül egyedi ízével sok rajongót szerzett már magának.

Egy idegen országban gondtalanul sétálgatni – nincs is ennél szebb nyári emlék. Jókat enni, sokat nevetni, magunkba szívni a város hangulatát, nézelődni a kirakatok között. Ha ez a fajta luxus most nem fér bele, akkor sem érdemes búslakodni, hiszen olykor a hétköznapi luxus is nagy boldogságot tud okozni. Ilyen például az ebéd házhoz rendelés. Az Interfoodnál garantáltan finom fogásokat és megfizethető árakat talál mindenki!

Fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-etel-liszt-fozes-4084936/

- hirdetés -