Fontos tudnivalók az autó tavaszi felkészítéséről

0
181
nyari-gumikkal

Akinek autója van, fontos, hogy a tavaszi és az őszi szezonban gondoskodjuk az autó felkészítéséről. Ősszel fontos, hogy minden téli holmi bekerüljön az autóba, felkerüljenek a téli abroncsok, és persze egy általános ellenőrzés sem árt, hiszen a téli időjárás nagyon meg tudja viselni a járműveket. Ám a tavaszi felkészítésről sokan megfeledkeznek, és letudják annyival, hogy kiveszik a jégoldót és a jégkapart az autóból, esetleg szezonális szélvédőmosót kezdenek el használni. Pedig ennél lényegesen több feladat van az autóval ilyenkor.

Amit érdemes bekészíteni tavasszal az autóba

Amikor megérkezik a jó idő, akkor a már említett jégoldó és jégkaparó kikerülhet az autóból, de a gumi autós szőnyegek is. Mivel már nem kell havas-latyakos időre számítani, az autó könnyen tisztán tartható e nélkül is, így bekerülhetnek a textil szőnyegek. A csomagtartóból is célszerű kivenni a téli felszerelést, illetve ellenőrizni, hogy az egészségügyi csomag még nem járt le. Nyáron sokan tartanak egy flakon vizet az autóba, ha esetleg szükség lenne rá, de a napellenzők is előkerülhetnek már tavasszal is – javasolja az AutógumiAkció szekértői.

Egy alapos tisztítás is célszerű végezni az autón, kívül és belül egyaránt. És ha már a szélvédőmosó folyadékot kicseréljük, a szélvédőlapátok állapotát is érdemes megvizsgálni, ugyanis a hó és a jég gyakran kárt tesz ezekben, esőben pedig tavasszal és nyáron is fontos, hogy kilássunk a szélvédőn.

Kerüljön fel időben a nyári gumi

A tavaszi/nyári felkészítés egyik fontos eleme az abroncscsere. Bár nagyon sokan vannak, akik nyáron is téli gumival közlekednek, mondván, jó lesz az is, de a helyzet az, hogy egyrészt a gumi sokkal gyorsabban használódik el így, másrészt tapadni sem tapad majd annyira. A téli gumi ugyanis 7 fok felett már nem teljesít olyan jól, ezért is szokták javasolni a szakemberek, hogy ha a hőmérséklet tartósan hét fok feletti, akkor ideje felrakatni a nyári gumikat.

Aki négyévszakos gumikkal közlekedik, annak persze cserére nem lesz szüksége, de az abroncsok ellenőrzését tavasszal azért érdemes elvégeztetni, és egy centríroztatás is szükséges lehet. Emellett a futómű ellenőrzése, illetve beállítása is fontos tavasszal, mindegy, hogy négyévszakos vagy nyári gumiról van szó.

Az autószerelőt is érdemes meglátogatni tavasszal

De nemcsak a gumiszervizben érdemes időben lefoglalni egy időpontot, hanem az autószerelőnél is. A tél megviseli az autót, nem árt ha a szerelő megnézi, hogy a főbb alkatrészek milyen állapotban vannak.

A motor, a fékek és a váltó állapotának ellenőrzése nagyon lényeges, de a klímát sem árt ilyenkor megnézetni, mert nyáron nagy szükség lehet rá. Sokan nem használják télen a klímát, tavasszal pedig szembesülnek vele, hogy nem üzemel megfelelően.

A folyadékszintek ellenőrzésér is érdemes időt szánni tavasszal. Nemcsak a motorolaj érdemes egy kis figyelmet, de fékfolyadék és a váltófolyadék is. Ha a fenti feladatokat és ellenőrzéseket elvégezzük, akkor nyugodtan indulhatunk útnak tavasszal vagy nyáron, akár hosszabb útra is.

- hirdetés -