Melyek a leggyakoribb téli autóproblémák?

0
209
chek-termosztar

Bár az idei tél nem volt túl kemény, sőt, kifejezetten enyhének mondható, azért az időjárás így sem kímélte a járműveket. Vannak olyan autóproblémák, melyekkel leginkább csak télen kell szembenézni, köszönhetően a hidegnek, illetve a havas-jeges időjárásnak. Lássuk, melyek azok az autógondok, amelyekkel csak a hideg évszakban szembesülhetünk, és mit tehetünk ellenük?

Jellemző sérülések télen

Télen korlátozottabbak a látási viszonyok, sok a csapadék, és bizony az úthibákat sem olyan könnyű észrevenni. Emiatt télen sokkal többször sérülnek meg az autók, mint gondolánk. Persze nem kell komoly ütközésekre gondolni, bár az sem ritka ilyenkor, a kisebb-nagyobb karcok és horpadások gyakoriak. A felnik bizony gyakran károsodnak ilyekor, az ilyen sérüléseket pedig sokszor csak tavasszal vesszük észre. A haspáncél, vagyis a motorvédő burkolat is könnyen fennakad ilyenkor a hóban vagy a padkán úgy, hogy talán észre sem vesszük. A szélvédőlapátok károsodása sem ritka, hiszen ilyenkor a jég és a hó könnyen kárt tehet bennük. Ami pedig talán a leggyakrabban károsodik, az a fényezés – írj a Fékmester.

Gondok az indítással

A téli autóproblémák között előkelő helyen szerepel az indítással kapcsolatos gondok. Télen bizony megesik, hogy beülnénk az autóba, ráadnánk a gyújtást, de az autó csak nem akar beindulni. Ez dízel autó esetében éppoly gyakori, mint benzines motornál. Az indítási gondokat sok minden okozhatja, és jellemzően akkor számíthatunk rájuk, ha nem fűtött garázsban tároltuk az autót a téli időszakban. Ha jó ide nem indítottuk be a kocsit, az már önmagában ok lehet arra, hogy nehezebben induljon, de akkumulátor probléma is állhat a dolgok hátterébe.

Mindenképp fontos, hogy télen nagyon körültekintőek legyünk az indításnál, és ne kapcsoljuk rá egyből a gyújtást, amikor beülünk az autóba. Dízelmotorok esetében rendkívül fontos az előfűtés, ugyanis ez a motortípus jobban függ indításkor a környezeti hőmérséklettől, mint benzines társai. Ahhoz, hogy télen ne okozzon gondot az indítás, rendkívül fontos, hogy megfelelő motorolajat használjunk, és a különböző alkatrészek, mint az akkumulátor gyújtógyertya/izzítógyertya állapota is megfelelő legyen.

A tél gyakran felfedi a termosztát hibáit is

termosztát hibáját sokszor nem olyan könnyű észrevenni, ám a tél gyakran felfedi ezeket a problémákat. A termosztát fontos szerepet lát el, ugyanis részt vesz a motor hűtésszabályozásában, a feladata pedig az, hogy nyissa és zárja a vízköröket. A kis vízkör esetén a motor az üzemi hőfok alatt üzemel, például bemelegedő stádiumban van, a hűtőfolyadék nem halad át a radiátoron. A nagy vízkörre azért van szükség, hogy a motor ne melegedjen fel túlságosan. A szabályozást egy szelep végzi, amely hajlamos részben, vagy egészben beakadni, ezzel is akadályozva a nagy vízkört.

De nemcsak a motor miatt gond a termosztát hibája, ugyanis a fűtés is nehezebben indul be az autóban, ha ezzel az alkatrésszel gond van. Ha esetleg azt tapasztalnánk, hogy a fűtés nagyon lomhán, lassan indul be, az lehet a termosztát hibája is,ezért érdemes azonnal felkeresni a szerelőt, mielőtt egy komolyabb motorgonddal kellene szembesülnünk.

- hirdetés -