Fogyasztásmérő – hogy tudjuk, mennyi fogy

0
183

A mérhető fogyasztás sok esetben kifejezetten fontos, különösen akkor, ha olyan dologról beszélünk, melyért ez alapján fizetni is kell. Ha elektromos áramról van szó, a rezsiköltségek csökkentésében is sokat segíthet ha konkrét számokat kapunk az elhasznált mennyiségről.

Ha számít a mennyiség

Az utóbbi időszakban tapasztalt nagyobb mértékű infláció és áremelkedés kombinációja egyre többeket sarkall arra, hogy tudatosabb fogyasztókká váljanak. Ez segíthet ugyanis optimalizálni a költségeket és rávilágítani azokra a területekre, melyeken kisebb-nagyobb összegek spórolhatók meg. Az áremelkedés egyik neuralgikus pontját az energiaárak jelentik, hiszen ezáltal a háztartások költségei is jelentős mértékben nőttek. Nem kivétel ez alól az elektromos áram sem, melyért a korábban megszokott többszörösét is fizethetjük.

Az elektronikai eszközök azonban ma már olyannyira körülvesznek minket, hogy lényegében az áramfogyasztás vált az egyik elsődleges energiafelhasználási móddá, melyen értelemszerűen sokat is spórolhatunk. Ehhez azonban egy tudatosabb felhasználói attitűdre van szükség, amihez az sem árt, ha ismerjük a pontos adatokat és elfogyasztott mennyiségeket. Ennek pontos rögzítésére szolgálhat egy fogyasztásmérő eszköz alkalmazása, mely akár analóg, akár digitális módon képes megmutatni, mennyi áramot emésztenek fel eszközeink.

Mérni csak pontosan

Az elektromos fogyasztásmérők lényegében olyan eszközök, melyek akár háztartások, akár ipari létesítmények vagy más helyek pontos áramfogyasztását képesek számszerűsíteni. Ez természetesen a felhasználók számára is nélkülözhetetlen a pontos összegek ismeretéhez, de a szolgáltató számára is segít a nyomonkövetésben, illetve az elhasznált energia pénzre váltásában. A fogyasztásmérő alkalmazásával pontos képet kaphatunk fogyasztási szokásainkról és azok optimalizálását is segítheti.

Mivel a piacon számos különböző fogyasztóval találkozhatunk, a fogyasztásmérők kínálata is ezt igyekszik lekövetni. Ennek megfelelően pedig számos különböző készülékkel találkozhatunk a forgalmazók kínálatában, melyből mindenki kiválaszthatja a saját igényeihez leginkább passzoló modellt. A három fő kategóriát az analóg, a digitális és intelligens fogyasztásmérők alkotják, így mindenképpen ezeken belül érdemes megkeresni a nekünk valót.

Hagyományos és modern megoldások

A fogyasztásmérő kapcsán talán érdemes elmondani azt is, hogy az eszközök egy jelentős része tulajdonképpen a villanyórának felel meg. Ez még több felhasználónak segíthet közelebb jutni az értelmezéshez. Az analóg fogyasztásmérők lényegében a lehető legklasszikusabb megoldást jelentik, mely során a fogyasztást egy tengelyes forgó műszer méri. A digitális fogyasztásmérő ezzel szemben már jóval pontosabb, részletesebb adatokat közöl, így a tudatos fogyasztáshoz ezeket ajánljuk.

Bár a fogyasztásmérők alapvetően a teljes háztartás, vagy bekötéstől függően annak bizonyos részeinek fogyasztását vizsgálják és rögzítik, akár egyéni eszközökre is alkalmazhatók. Az aljzattal ellátott digitális fogyasztásmérők ugyanis a rájuk csatlakoztatott berendezések energiafelhasználását külön is képesek mérni, így akár specifikus fogyasztási helyeket is egyszerűen mérhetünk. Ha tehát a cél a tudatosabb fogyasztás, a folyamat a fogyasztásmérő alkalmazásával indul.

- hirdetés -