Így számolhatsz el évi 1,5 millió forintot kiküldetési rendelvény használatával

0
476
kiküldetési rendelvény

Infláció, rezsinövelés, a KATA elkaszálása – csupán 3 érv a sok közül amellett, hogy mindenki elkezdjen felkészülni az ajtón kopogtató recesszióra. Mivel az autósokra ez sokszor hatványozottan igaz, jelen cikkben az autóval rendelkező volt katásoknak, munkavállalóknak, továbbá az ő munkáltatóiknak mutatjuk meg, hogyan használhatják fel előnyükre a több dimenzió tekintetében is értékes kiküldetési rendelvényt, amellyel átlagosan évi 1.500.000 forintot elszámolhatnak úgy, hogy a végén mindegyik fél elégedett.

Nehéz helyzetben az autósok

A napi szinten autót vezetőket fokozottan érinti a jelenlegi megszorítási hullám, hiszen a céges autót lízingelők direkt módon találkoznak nap mint nap az üzemanyagárak változásával, de a magánautósok sem dőlhetnek hátra.

2022 nyarán még ugyan benne vagyunk a hatósági árstop által elfedett, mesterségesen lent tartott NAV üzemanyagár idején, de ne legyünk naívak: jelenleg a benzinkutak helyett a boltokban jelennek meg a kilőtt árak, de csupán idő kérdése, míg a töltőállomásoknál is arcon csap minket a valóság. Eddig bármelyik ország is próbálkozott az ársapkás megoldással, csak ideig-óráig tudta féken tartani az árakat, amik egyszerűen a nem ársapkás termékek árain mutatkoztak meg.

Hogyan tovább, ex-katások?

Magyarok százezrei lába alól húzták ki a talajt a KATA mostani formájának megszüntetésével. Nem akarunk negédes nosztalgiát kelteni a – bizony sok negatívumot magában hordozó – KATA iránt, inkább a megoldásra fókuszálunk: ha azok közé tartozol, akiket felvesznek egy céghez, valamint saját autódat használod pénzkereső tevékenységhez, van egy tippünk számodra.

Kiküldetési rendelvény alkalmazásával a munkavállalónak joga van elszámolni munkáltatója felé az üzleti utakat. Mivel ez teljes mértékben járulékmentes, így a kata utáni munkáltatói költségnövekedés enyhítésére is kiválóan szolgálhat, kvázi béren kívüli juttatásként is felfogható, plusz a házi pénztárat is csökkenti (nem kell zsebből kifizetni az alkalmazottat).

Új elszámolási megoldások home office mellé

A covid kirobbanásakor rengetegen kezdtek el távmunkában dolgozni, ennek következményeképpen jelentős átrendeződés ment végbe a munkaerőpiacon.
Sok vállalkozás és munkavállaló távmunkaszerződésre váltott kéz a kézben, így pedig otthonról dolgoztak hivatalosan.

Ez egy újabb lehetőséget teremtett arra, hogy elszámolható legyen a korábban magánútnak számító ingázás a magánszemély otthona és a vállalkozás székhelye között. Egyetlen szomorú része van ennek a történetnek: hihetetlenül kevés olyan ember autózgat Magyarország utcáin, aki tisztában van ezzel a lehetőséggel, pedig így jól jár mindegyik fél:

  • a munkavállaló, hiszen nem szükséges nap mint nap ingáznia otthona és a vállalkozás székhelye, esetleg egyik telephelye között
  • a munkaadó is, hiszen a dolgozó üzemanyagköltségének a töredékét szükséges kifizetnie, továbbra is bármikor számíthat a dolgozójára, azon felül teljes mértékben járulékmentesen, ezen kívül legálisan ki tudja fizetni a munkavállaló üzleti útjai költségeit, csökkentve a vállalkozás házi pénztárát (ami minden cég célja).

Magyarországon kiküldetési rendelvény használatával átlagosan évi 1.500.000 forintot számol el egy munkavállaló a munkáltatója felé

„Hogyan vezessek kiküldetési rendelvényt?”

Az Excel-táblázatoknál sokkal hatékonyabban és gyorsan van mód 2022-ben arra, hogy kiküldetési rendelvényt vezessünk: egy útnyilvántartó program segítségével.

Hazánkban a RoadRecord útnyilvántartó program az, amelyik egyértelműen a legjobb szolgáltatást nyújtja ezen a téren, legyen szó a 3+1 féle automata útrögzítési módról, vagy épp visszamenőleges útnyilvántartás/kiküldetési rendelvény elkészítéséről.

Az útnyilvántartó program két eleme a mobilapplikáció és a böngészőből elérhető webes felület, ahol a mobilon rögzített utakat kiküldetési rendelvénnyé varázsolhatod. Mielőtt kinyomtatnád a kiküldetési rendelvényt, a beépített házi NAV ellenőr 70 különféle logikai ütközést elemez és javít ki kiküldetési rendelvényedben, hogy az biztosan 100%-ban NAV-álló legyen.

- hirdetés -