Minden országnak vannak érdekes rekordjai, olyan kimagasló teljesítményei, amelyek sokat elárulnak az adott nemzetről. Ez természetesen a hollandok köreiben sincsen másképp: három étellel kapcsolatos rekordot hoztunk most el a tulipánok földjéről.
Húsexport
Az első figyelemre méltó teljesítmény Hollandia húsexportjában keresendő. Az ország ugyanis Európa legnagyobb húsexportőre, évente több tízmillió szarvasmarhát, sertést és csirkét szállítanak a kontinens legkülönbözőbb pontjaira.
Ez a rekord néhány évtizedre vezethető vissza. A 2000-es évek elején ugyanis egyre nagyobb kétségbeesés tört ki Hollandiában annak kapcsán, hogy apró termelésre használható területeiken nem tudnak annyi élelmiszert előállítani, amivel elláthatják az egész nemzetet. Ennek hatására az agrár szektorban nagyfokú modernizálásba és fejlesztésbe kezdtek, ami mindössze két évtized alatt a jelenlegi rekorder helyzet kialakulásához vezetett.
Sajtfogyasztás
A következő rekord a hollandok éves sajtfogyasztása: egy főre évente átlagosan 17 kg sajt jut! Hollandiában jellemző, hogy reggelire kenyeret, felvágottat és sajtot fogyasztanak, amelyből az utóbbi szinte minden esetben a saját sajtjaik egyike.
Ez a teljesítmény már valamivel mélyebb gyökerekkel rendelkezik. Az ország földrajzi adottságai miatt ugyanis a középkorban viszonylag kevés dolgot tudtak megtermelni a helyiek. A szarvasmarha tenyésztés azonban mindig is az erősségük volt, a hús mellett pedig a tejet is felhasználták. Ma is számos holland sajtot ismerünk, amelyek gyártását évszázadokkal ezelőtt kezdték el. És ahogyan abban az időben, a hollandok ma is büszkén fogyasztják saját terméküket.
Medvecukor
Végül, de nem utolsósorban mindenképpen szót érdemel a medvecukor, ha már holland rekorderekről van szó. Az országban közel sem olyan megosztó ez az édesség, mint a világ legtöbb részén: a hollandok 80%-a rendszeresen fogyasztja. A hatalmas teljesítmény azonban még nem ebben rejlik: az egy főre jutó medvecukorfogyasztás évente 2 kg.
A háttérben újból történelmi események állnak. Egy flamand tudós ugyanis publikált a 13. században egy írást, amelyben arról értekezik, hogy a medvecukor segíthet a megfázás tüneteit enyhíteni. Mivel az ország területén igen szeszélyes időjárás uralkodik, ez a megbetegedés évszázadok óta megkeseríti a helyiek életét – bár természetesen ma már közel sem annyira, mint 700 éve. Így az emberek mindenre hajlandóak voltak a tüneteik enyhítéséért – a medvecukor fogyasztása pedig azóta sem tűnt el a hollandok hétköznapjaiból.
Hollandiában élni természetesen nem jelent egyet azzal, hogy minden szokást át kell venni. Így ha az itt felsoroltak miatt – vagy éppen ezek ellenére – szívesen kipróbálnád, milyen az élet a tulipánok földjén, látogass el a Covebo honlapjára! Jelentkezz hollandiai állásaik egyikére még ma és fedezd fel a többi holland rekordot is elsőkézből!