A körömvirág gondozása és előnyei, ha kutyát tartunk

0
641
körömvirág

A körömvirág egy egészen különleges növény. Ha kutyánk és kertünk is van, akkor több dolog miatt is érdemes termeszteni. Egyrészt a kutya nem szereti az illatát, és így távolt tarthatjuk vele őt, egyéb kedves növényeinktől. Másrészt több kutyabetegség gyógyítására is alkalmas, végezetül pedig, az emberi egészségre nézve is jótékonyan hat a fogyasztása.

Több gyógy- fűszer- és dísznövényünk, illatánál fogva remekül alkalmazható arra, hogy a kutyánkat féken tartsuk és ne akarjon a leginkább féltett növényeink környékére merészkedni. Ezzel kiküszöbölhető, hogy azokat megrágja, kikaparja, vagy éppen a kis és nagydolgát végezze el mellettük.

Hogy a kutyák hogyan ne ássa fel a kertünket, arról a DogX oldalán olvashatsz bővebben. Mindenesetre a kertünk épségének megőrzésére a körömvirág az egyik legjobb megoldás, de ennek a virágnak még számos hasznos tulajdonsága is van, amiért érdemes háztáji környezetben tartani. Túl azon, hogy szép, számos dologra alkalmazható, nézzünk ezekből párat.

Mire jó a körömvirág?

A körömvirágot a középkorban a csodanövények kategóriájába sorolták, mivel számos betegségre kiváló gyógyír. Ez, az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj, kiváló görcsoldó hatású, a gyomor- és bélbántalmak mellett azonban jótékonyan hat a májra, gyógyítja az asztmát, csillapítja a köhögési rohamokat.

Ugyanakkor szorongás és álmatlanság ellen is remekül használható. Főleg tea formájában érdemes magunkhoz venni, mint a legtöbb gyógyító hatású növényzetet. Mindez igaz az emberekre, de kutyák esetében is hasonlóképpen hatékony gyógyír, még akkor is, ha az ebek, erős szaga miatt, messze elkerülik a helyet, ahová ültetve van.

Így gyógyítsd a körömvirággal kutyusod

Sok kutyatartó esküszik rá, hogy a házipatika elengedhetetlen kelléke a körömvirág. Szoptatós kutyák esetében például enyhítő hatással bír az emlőbimbókra.

Remekül használható a különféle bőrbetegségek és a kisebb felszíni horzsolások, sérülések kezelésére. Továbbá, nem csak a külső sérülések esetében működik hatékonyan a növény, de ugyanolyan remekül gyógyítja a száj, illetőleg a nyálkahártya betegségeit is.

Emellett közismert a gyulladáscsökkentő hatása, legyen szó bármilyen betegségről. Alkalmazása kétféle módon is lehetséges: a virágzatát kiszárítva bele keverhetjük a kutya táplálékába, másrészt teát főzve belőle, külső kezelésekre, kenőcsként használható az említett bőrbetegségek ellen.

A körömvirág gondozása

A körömvirág egy viszonytalan igénytelen, egy nyári növény, amely június-július magasságában virágzik, de kis szerencsével és odafigyeléssel még szeptemberben is újra szirmot bont.

Sárgás színe miatt a legszebb gyógynövények közé is szokták sorolni, ami áldásos hatásai mellett esztétikailag is remekül passzol egy szépen gondozott kert stílusához.

  • A körömvirágot magból kell ültetni tápanyagban szegény talajra.
  • Az ültetés időszakára a legideálisabb február vége és március eleje, ilyenkor már májusban gyönyörködhetünk a sárgás színű virágokban.
  • Szerencsére, kiválóan megfelel neki a homokos környezet is.
  • Nem szabad trágyázni és a locsolást sem kell túlzásba vinni.
  • Mivel remekül bírja a száraz környezetet, leginkább azokat a helyeket kedveli, ahol sok napfény éri, árnyékos helyre ne ültessük.
  • Gyorsan kicsírázik, a növény gondozása pedig nagyon egyszerű.
  • Lényegében egy titka van: amennyiben hosszú ideig akarunk gyönyörködni benne, akkor a növény elhalt részeit le kell csippenteni, az elnyílt virágokat pedig szintén rendszeresen el kell távolítani, mivel ezzel támogathatjuk a későbbi virágzásokat is.

Összefoglalás

A körömvirág kerti ültetésének számos előnye van, főleg, ha kutyánk is van. Egyrészt az illata miatt távol tartja a többi féltet növénytől a kedvencünket, másrészt maga az eb is gyógyítható vele.

Sebek, horzsolások kezelésére kiváló, de a gyulladásos panaszokat és a bélrendszeri problémákat is hatékonyan enyhíti. Emellett az emberek számára is hasonlóan gyógyító hatással bír.

 

 

- hirdetés -