Molekuláris gasztronómia

0
703
molecular_gastronomy_interfood

Az meg mi a csoda? A molekuláris gasztronómia nem más, mint az ételkészítés tudományának új, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ága. Ha a sütést és főzést egy óriási tortának képzeljük el, akkor ennek a jókora torának egy szelete a molekuláris gasztronómia, amely a fizika és a kémia törvényszerűségeire építve nagyszerű ízeket és újszerű állagú ételeket hoz létre.

Egy kis magyarázat

A molekuláris gasztronómia alapja a modern technikák, például a kémiai reakciók és a szabályozott hőmérséklet- és nyomásváltozások alkalmazása az élelmiszer ízének, állagának és megjelenésének megváltoztatására. Célja olyan új, egyedi és innovatív ételek megalkotása, amelyek megkérdőjelezik a főzés hagyományos határait és az eddig ismert érzékszervi korlátokat.

Vattacukros kezdetek

Az 1400-as évek Itáliájában meglehetősen bonyolultan, de sikerült előállítani a vattacukrot. Az így született édesség maga volt a csoda, hiszen az egyszerű cukorból valami teljesen más lett – de hogyan? 1897-ig kellett várni, mire elkészült az első vattacukorgyártó gépezet, ami után nem volt megállás, a vattacukor elindult meghódítani a gyerekeket. De hogyan lett a cukorból ez a puha, felhőszerű képződmény? A 185 Celsius fokra melegített kristálycukor molekulái az olvadáspont elérésével meglazulnak és megnyúlnak. A gép közepében lévő centrifuga kicsapja magából ezeket a vékony cukorfonalakat, amelyek a hirtelen lehűléstől újra megszilárdulnak. Ez pedig nem más, mint maga a molekuláris gasztronómia, hiszen a tudomány segítségével valami teljesen új jött létre.

Hogyan tovább?

A vattacukor az első lépés volt azon az úton, amely elvezetett a mai molekuláris gasztronómiához. Ennek a dinamikusan fejlődő tudománynak köszönhetjük az olyan szokatlan, ám meglepően nagy élményt nyújtó párosításokat, mint a fehér csokoládé és a kaviár, vagy a datolya és a kék sajt. Ugyanis minél intenzívebb aromájú alapanyagokat párosítunk egymással, általában annál jobb a végeredmény. De szintén a molekuláris gasztronómia terméke az ikrásítás, a habosítás vagy éppen a szuvidálás.

Aki szeret kísérletezni és új dolgokat alkotni a konyhában, annak igazi kincsesbánya lehet a molekuláris gasztronómia, hiszen otthoni körülmények között is megvalósítható számtalan nagyszerű ízpárosítás, és alkalmazható néhány újszerű elkészítési technika. Ha viszont nincs idő főzni, akkor az Interfood a legjobb megoldás – gazdag választék, megfizethető árak, pontos szállítás!

- hirdetés -