Csavarkompresszor – a technológia a teljesítmény mögött

0
167
kompresszor

A kompresszorok kínálatával kapcsolatban sokszor halljuk a ‘letisztult’ jelzőt és ez igaz is, ennek okait azonban már kevesebben tudják. Emellett pedig azt is érdemes lehet megvizsgálni, hogy mi az a technológiai háttér amely képes volt egy ennyire áramvonalas piacot kialakítani.

Kettőn áll a vásár

A különböző kompresszorok régóta velünk vannak, akár a hétköznapi felhasználók, akár a szakemberek vagy a nagyobb ipari szereplők szintjén vizsgáljuk. A piaci megoszlás természetesen nem egyenletes, hiszen míg előfordulhat, hogy több hobbi szintű eszköz kerül értékesítésre, addig az ipar számára eladott eszközök jóval komolyabb értéket és technológiát képviselnek. Az árak tekintetében a csavarkompresszorok BTK forgalmazásában lévő készülékei is mutatják a különbséget.

Ez természetesen nem indok nélküli, hiszen ezek az eszközök teljesítményükben és ezáltal alkalmazási lehetőségeikben is képesek köröket verni a dugattyús kompresszorokra. Ez azonban abszolút tudatos és a piaci megoszlás is ebben a szellemben került kialakításra. A teljesítménybeli különbségek mellett azonban érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy milyen technológia áll a csavarkompresszor működése mögött.

Mérnöki precizitással

A csavarkompresszor és minden más ilyen eszköz esetében a teljesítmény kulcsát a működési elv jelenti. Ez ugyanis alapjaiban határozza meg azt, hogy egy készülék mire lesz képes, vagyis mely területekre ajánlható leginkább a használata. Míg egy dugattyús kompresszor a lehető legegyszerűbb és legolcsóbban fenntartható műszaki hátteret használja, addig egy csavarkompresszor már jóval komolyabb gyártási és tervezési munkát igényel.

A fókusz ez esetben is a működési elven van, mely – ahogy talán a névből is egyértelmű – esetünkben csavarokat vagy orsókat jelent. A készülékekben működő csavarok mérnöki precizitással való elhelyezése önmagában is garantálja a kifogástalan működést és nagy teljesítményt, a munkát azonban végeredményben ezek egymással ellentétes forgása és a hajtásukra szolgáló motor végzi. Ezek együttese pedig az ipar számára is jól használható megoldást alkot.

Miért éppen csavarkompresszor?

Az ipari felhasználók régóta tartó elköteleződését a csavarkompresszorok irányába természetesen a teljesítménnyel érdemes magyarázni. Ezek az eszközök képesek ugyanis olyan mértékű munkára, mely ezen a szinten elfogadható és jól integrálható. A másik döntő szempont ennek a folytonossága, hiszen míg egy dugattyús kompresszor csak szakaszos működésre képes, addig a csavarkompresszor tervezésekor kifejezett cél, a folyamatosan fenntartható magas teljesítmény.

Ez a két tényező az ipari szereplők számára elengedhetetlen, hiszen a gyártásban vagy termelésben bekövetkező legrövidebb leállás is komoly anyagi károkat okozhat. A csavarkompresszor azonban gond nélkül simul bele azon ipari eszközök sorába, melyek képesek kiküszöbölni ezeket a problémákat szünetmentes működésükkel. Ha tehát az ipar és a kompresszorok kapcsolatát vizsgáljuk, a csavarkompresszorok kínálata megkerülhetetlen lesz.

- hirdetés -