Zárbetét méretek – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

0
362
zarbetet meretek

A zárbetét méretek rendkívül változatos spektrumot járnak be, így mielőtt elindulnánk vásárolni, fontos, hogy a megfelelő tudással felvértezve válasszuk ki az ideális modellt.

A precíz tervezés a siker záloga

Ha a zárbetét cseréje kerül terítékre, érdemes az előzőleg használt zárbetétről mintát venni. Ehhez nem kell mást tennünk, csupán mérőszalag vagy vonalzó segítségével a furat és a zárbetét széle közötti távolságot lemérni. A mérést mindkét irányba végezzük el, ezáltal kapva meg a leendő zárbetétünk méretét is. Fontos! A két távolság egyes típusú modellek esetében milliméter pontossággal megegyezik, de akkor sem kell megijedni, ha a két szám különböző. Ugyanis nemcsak a zárbetét méretek, de a termékek típusai is eltérő képet mutatnak.

Zárbetét méretek – milyen más választási lehetőségeink vannak még?

Azzal, hogy kiderítettük a zárbetét ideális méretét, már tulajdonképpen el is végeztük a munka oroszlánrészét. Persze ez nem jelenti azt, hogy más teendőnk ne volna. Mivel a zárbetétek változatos variációkban képviseltetik magukat a piacon, beszerezhetünk például vészfunkcióval ellátott egységet is. A szóban forgó funkció roppant praktikus megoldást kínál a számunkra. A vészfunkciós zárbetétek ugyanis mindkét oldalról kulccsal záródnak, illetve nyílnak, még abban az esetben is, ha belülről a zárban van egy extrakulcs.

Zárbetét méretek – célkeresztben a kényelem

Amennyiben a háztartás több zárbetétje is cserére szorul, és azt látjuk célszerűnek, akár azonos zárnyitási technikájú modelleket is beszerezhetünk, ezáltal könnyítve meg a saját dolgunkat.

Kire bízzuk a zárbetét beszerelését?

Ha már a kiszemelt zárbetét a birtokunkban van, nincs más teendő, csupán beszerelni azt a helyére. A feladatot tulajdonképpen két módon is megoldottnak tekinthetjük. A kellő affinitás és némi gyakorlat fejében akár mi magunk is elvégezhetjük a zárbetét cseréjét, amihez a csillagfejű csavarhúzón kívül nemigen lesz más szerszámra szükségünk. Persze az sem gond, ha inkább profi segítségét kérnénk, ez esetben viszont szerelő szolgáltatását kell igényelnünk.