Mi alapján ismerhető fel az adóellenőr?

0
336
adóellenőrzés

Megérkezett a nyár, mely indulásra ösztönzi az adóhatósági revizorokat is.

A próbavásárlások miatt nem csupán azok a vállalkozók idegeskedhetnek, akiknél a revizorok korábban már találtak esetlegesen szabálytalanságokat, hanem mindenki más is, hiszen a NAV adatelemzési eszközei nagy hatékonysággal választják ki a kockázatosnak ítélt vállalkozásokat, figyelmeztet Barta Péter, adójogász. De vajon van esélyünk időben felismerni az inkognitóban járó ellenőröket, hogy könnyedén átvészeljük a NAV ellenőrzést?

A vendéglátásban dolgozóknak már ismerős lehet az a régi ökölszabály, amely szerint a párosával vásárló, magyar vendégek nagyobb valószínűséggel lehetnek revizorok. Ennek következtében nem árt fokozottan óvatosnak lenni az ilyen vendégek esetén.

Csakhogy az adóhatóság nagyon is alkalmazkodónak bizonyult a próbavásárlások szempontjából: az operatív szakterület munkatársai tudatosan igyekeznek hiteles, mindennapos fogyasztóként, hétköznapi szituációk előidézésével tesztelni a jogkövetési hajlandóságot. Ennélfogva az ellenőrök gyakran nagyobb létszámban teszik próbára a kiszemelt vállalkozást, vagy az egyik revizor csak messziről, észrevehetetlenül követi az eseményeket. Szintén előfordulhat, hogy a revizorok angolul veszik igénybe a választott szolgáltatást (például egy fesztiválon). Ebből következik, hogy a NAV fortélyainak finomodásával ma már nincs olyan közvetlen támpont, amely szerint előre meg tudnánk állapítani, hogy vajon adóellenőr-e a velünk szemben álló ügyfelünk, vásárlónk, vendégünk, utasunk, páciensünk vagy betegünk.

Ennek ellenére érdemes megfigyelni a közvetett jeleket, amikről munkatársainkat is figyelmeztethetjük. A legjobb szándék mellett is sok múlhat a megérzésen, és ha jókor vagyunk figyelmesek, akkor biztosan elkerülhetjük a mulasztási bírságot: például egy olyan megelőzhető baki esetén, amikor a szabályszerűen kiállított bizonylatot egy nagy kavarodásban elfelejtjük a próbavásárlást végző ellenőröknek odaadni. Így célszerű hatványozottan figyelmesnek lennünk a kiszolgálásnál, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

  • Furcsa viselkedés: Okkal gyanakodhatunk, amennyiben valami szokatlannak tűnik a vendégek viselkedésében. Például, ha egy asztaltársaság tagjai vagy egy taxi utasai idegenként, vagy egyébként indokolatlanul kényelmetlenül viselkednek a szituációhoz mérten.
  • Igazolvány: Az ellenőröknél többnyire mindig kéznél van az igazolványuk. Bár ez elfér egy pénztárcában is, de sokan kisebb táskát is hordanak maguknál, amelyben írószert, valamint a jegyzőkönyvezéshez szükséges formanyomtatványokat is tárolhatják.
  • Adótraffipax: Érdemes kifejezetten résen lenni a kiemelt ellenőrzési időszakokban és helyszíneken, továbbá a rendszerszintű, akciószerűen végrehajtott razziák alkalmával. Ezekről a NAV számos esetben tájékoztat is, például a honlapjukon megjelenő „adótraffipaxok” formájában.
  • Egyenruhások: Különösen nagyobb ellenőrzések során az adóhatóság munkatársai szorosan együttműködnek más társhatóságokkal, így például a rendőrséggel. Egy komoly figyelmeztetés lehet tehát az is, ha egyenruhások jelennek meg a környezetünkben.

Cége ellen adóeljárás, vagy NAV ellenőrzés folyik? Keresse tapasztalt adójogász kollégáinkat a következő elérhetőségeken:

Web: kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800

E-mail: info@kopogtatanav.hu

 

- hirdetés -