Egyszerűen, és érthetően: Minden, amit tudnod kell a gumiabroncsokról

0
309
autók

Napjainkban, ha új abroncsra van szükségünk, akkor már szinte bárhol be tudjuk az új szettet szerezni. Új abroncs vásárlásakor azonban számos dolgot szem előtt kell tartanunk. Első sorban fontos tudni, hogy pontosan mekkora méretű gumira lesz szükségünk. Ha ebbe nem vagyunk biztosak, akkor a gyári gumiméretet a gépjármű kézikönyvéből is kikereshetjük. Másrészt fontos megnézni, hogy milyen időjárásban, milyen körülmények között fogjuk használni az autónkat, de számít az is, hogy milyen gyakran ülünk a volán mögé, és hogy milyen a vezetési stílusunk.

Egy biztos: Egy tönkrement, elkopott, és elhasználódott gumiabronccsal életveszélyes manőver lehet útnak indulni, éppen emiatt fontos, hogy időnként ellenőrizzük le a gumiabroncsaink állapotát.

Milyen gumiabroncsok közül van lehetőségünk választani?

Nos, nem kell mindenkinek szakértőnek lennie ahhoz, hogy megvásárolja a tökéletes gumiabroncsot. Ha a dolgunkban nem vagyunk biztosak, kérjük ki egy szakember véleményét, de jó ötlet lehet megnézni a nagyobb abroncsteszt eredményeket is. Az autógumik között alapvetően 3 kategóriát tudunk megkülönböztetni: Léteznek a téli és a nyári gumik, illetve a négyévszakos gumiabroncsok.

Az elnevezésük remekül tükrözi azt, hogy mikor melyiket kell használni. Bár Magyarországon nincs törvényes jogszabály arra vonatkozóan, hogy mikor melyik gumiabroncsot kötelező használni, de az Autotire szerint érdemes arra figyelni, hogy 7 Celsius fok alatt téli, felett pedig nyári gumira van szükségünk. A téli abroncsok általában magas szilika tartalmuk miatt nem válnak rideggé és merevvé még nagyon alacsony hőmérsékleten sem, ám a nyári forróságban nagyon gyorsan elkopnak. A nyári gumik megfelelő tapadást, stabil vezetést, és fékezhetőséget tudnak nyújtani az autósok számára, a nyári forróságban. Vannak azonban azok az autóvezetők, akik feleslegesnek tartják megvásárolni külön a téli és külön a nyári gumi szettet. Akik azonban viszonylag keveset ülnek a volán mögé, akkor is csak a városba autóznak, azoknak tökéletes választás lehet a négyévszakos változat is, mely télen és nyáron egyaránt biztonságos, és balesetmentes közlekedést tud nyújtani számunkra.

Kell-e tartanunk manapság a négyévszakos abroncsok használatától?

Míg korábban a négyévszakos gumik használatától óva intettek a szakemberek, bizonyos esetekben ma már még ajánlani is szokták őket, főleg akkor, ha a nyugodt és kimért vezetést preferáljuk, és ha nem szoktunk síelni indulni az autónkkal a hófödte hegyekbe. A folyamatosan fejlődő termékeknek, illetve az innovatív gyártási technológiáknak köszönhetően ma már olyan négyévszakos abroncsokat tudunk megvásárolni, melyek valóban megbízhatóak, feltéve akkor, ha valóban egy jó minőségű terméket választunk ki.

Bár sokak szerint ezek az autógumik sosem fogják elérni a nyári abroncsok tapadását a legnagyobb forróságban, vagy éppen a téli abroncsok teljesítményét a jeges utakon, de vásárláskor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az utóbbi években folyamatosan enyhültek a telek, így egyre kevesebb a havas, és jeges napok száma is.

- hirdetés -