Házi lekvár, avagy a nyár üvegbe zárva

0
18
Házi lekvár

A házi lekvár egy kis időutazás. Visszarepít a nagymama konyhájába, ahol a gőzölgő fazék fölött kavargott az illat, a pult tele volt gyümölccsel, és mindenki egy kicsit ragacsos lett. A jó hír az, hogy nem kell kert vagy sparhelt ahhoz, hogy te is el tudd készíteni otthon, akár egy sima gáztűzhelyen, pár üveggel kezdve.

Miért jobb a házi lekvár?

Egyszerű. Te döntöd el, mi kerül bele. Nincs tartósítószer, nincs felesleges cukor, viszont van igazi gyümölcsíz, amit nem lehet boltban kapni és valljuk be, amikor előveszel télen egy üveg sárgabarack- vagy málnalekvárt, amit nyáron te főztél, az olyan, mintha egy kiskanálnyi napsütés csúszna a pirítósra.

Mit, mikor és hogyan?

A lekvárfőzéshez nem kell varázslat, mindössze:

  • friss, érett gyümölcs – lehetőleg hibátlan, de a „puhulós” is jó
  • cukor – ízlés szerint, vagy akár helyettesítve
  • pektin vagy dzsemfix – ha gyorsítani szeretnéd a sűrítést
  • tisztára mosott üvegek, kupakok – ez a tartósság kulcsa

Gyümölcstípusonként eltérő lehet a főzési idő, de egy kis odafigyeléssel nem fogod túlfőzni. Sőt, már az is lekvár, ha csak 2-3 üveggel készítesz egyszerre.

5 hasznos tipp kezdőknek:

  1. Citromlé mindig legyen kéznél – frissít, tartósít, és segít a gyümölcs színének megőrzésében.
  2. Ne spórolj a keveréssel. Nem jó, ha lekap az alja – a karamellás szilvalekvár már másik műfaj.
  3. Minden üveget forrón tölts meg, és zárd le azonnal. Így vákuum képződik, és nem kell külön tartósítószer.
  4. Fordítsd fejre pár percre az üvegeket. Régi trükk, ami segít a lezárásnál.
  5. Címkézz! Télen nem biztos, hogy megmondod, melyik a barack és melyik a ringló.

Klasszikus vagy extrás?

  • Klasszikusok: eper, sárgabarack, szilva, őszibarack, meggy
  • Extrák: körte-vanília, alma-fahéj, málna-menta, szeder-lime
  • Cukormentesen? Használj eritritet, vagy főzd be kisebb adagban, hűtve tárold, és gyorsan fogyaszd el

Mire jó még a házi lekvár?

Nemcsak kenyérre vagy palacsintába, hanem:

  • joghurtba keverve
  • süteménytölteléknek
  • sajttál mellé pikáns kísérőnek
  • ajándéknak, csinos üvegben, masnival, saját címkével

Lekvárt főzni kicsit olyan, mint varázsolni

Nem csak gyümölcsből lesz lekvár, emlékekből is. Egy forró nyári nap, egy nevetős családi délután, egy fakanál, ami kiesik a kezedből a nevetéstől. Mindezt elteheted egy kis üvegbe.

Kép forrása: freepik.com