Az ősz a konyha egyik leginspirálóbb időszaka. A nyár könnyedsége után ilyenkor újra előtérbe kerülnek a melengető, gazdag aromák, az erdei és kerti alapanyagok, a lassú, illatos főzések, és persze a sütő melege. A piacokon megjelennek a tökfélék, az almák, körték, szilvák, a diófélék, a friss gyökérzöldségek, és velük együtt a lehetőség, hogy minden étkezés a természet ritmusára hangolódjon.
Miért érdemes szezonálisan főzni ősszel?
Az évszaknak megfelelő alapanyagok nemcsak frissebbek és ízesebbek, hanem tápanyagban is gazdagabbak. A természet pontosan azt adja, amire ilyenkor a szervezetnek szüksége van: melegítő, tápláló ételeket, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő formában. Ráadásul a szezonális alapanyagok fenntarthatóbbak, kedvezőbb árúak, és segítenek változatosabbá tenni a konyhát.
Őszi kedvencek a piacról
Az alábbi alapanyagokkal biztosan találkozunk ilyenkor, és érdemes is velük tervezni:
sütőtök (hokkaido, sonkatök, kanad
alma, körte, szilva, tök), birs
dió, mogyoró, gesztenye
paszternák, cékla, zeller, répa
káposztafélék
gomba
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kakukkfű, rozmaring
Házi sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
Selymes, tápláló és egyszerű fogás hűvös napokra.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 krumpli (a selymességhez)
1 liter zöldségalaplé
só, bors, szerecsendió
tökmag a tetejére
Elkészítése:
A sütőtököt kockázva, a hagymát és fokhagymát felaprítva kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük alaplével. Hozzáadjuk a krumplit, fűszerezzük, és puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, tálaláskor pirított tökmaggal megszórjuk.
Almás-diós morzsasüti
Melengető, illatos desszert, amely gyorsan készül, és tökéletes a délutáni teához.
Hozzávalók:
4-5 nagy alma
1 evőkanál méz vagy barna cukor
fahéj
150 g liszt
100 g vaj
80 g darált dió
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, szeleteljük, és mézzel, fahéjjal elkeverve sütőtálba tesszük. A lisztből, vajból és dióból morzsát gyúrunk, az almára szórjuk, és 180°C-on aranybarnára sütjük.
Krémes sült céklasaláta
Egyszerű, de mély ízű köret húsok mellé, vagy önálló vacsoraként.
Hozzávalók:
3-4 cékla
olívaolaj, só, bors
tejföl vagy joghurt
friss kapor
Elkészítés:
A céklát fóliában puhára sütjük, meghámozzuk, kockázzuk, és olívaolajjal, sóval, borssal elkeverjük. Tálaláskor kevés tejföllel és friss kaporral ízesítjük.
Őszi konyhai tippek
Tartsunk otthon többféle tökfajtát és gyökérzöldséget, mert sokoldalúan felhasználhatók.
Fűszerezzünk bátran: fahéj, szerecsendió, kakukkfű és rozmaring különösen jól illik az őszhöz.
A lassan készülő ételek ideje ez: krémlevesek, sütőben sült raguk, csőben sült zöldségek.
Használjuk ki a dió- és gesztenyeszezont: salátákhoz, tésztákhoz, desszertekhez kiválóak.
Az almát és körtét érdemes sütőben karamellizálva is kipróbálni, akár reggeli joghurthoz vagy müzlihez.
Az ősz nem csupán egy évszak a konyhában, hanem egy hangulat: lassulás, meghittség, illatok, amelyek otthonosságot teremtenek. A természet ilyenkor különösen bőkezű. Engedjük, hogy az évszak vezesse a konyhát, és minden étkezés egy kis ünnep legyen.
Kép forrása: Open AI Dall-E (AI-generált kép)
















